Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

o-sebi.jpg

O SEBI - Lilijana Homovec

Redna cena: 10,00 €
Popust: -5,00 %
Prihranek: 0,50 €
Spletna cena: 9,50 €
Na zalogi
Šifra izdelka: 064
Ocena izdelka
5/5

Opis izdelka

Poezija Lilijane Homovec ima v izhodišču pogled pesnice na njo in v njo samo. … Bom ves čas predla in se vedla, kot da sem jaz moj lastni klas. Izkaže se kot globoko čuteča, duhovita, senzualna ženska, ki svoje notranjosti ne izživi navzven (Mirna sem kot olje na gladini, kri več sploh ne teče po vsebini). Odhodi iz položaja ujetosti niso možni in se lahko realizirajo samo v sanjah (Šla bom, šla bom daleč proč, v sanjah bom iskala moč). Da bi se izživela, pesnico zavira tudi njen previdni razum (A le kapljica strasti, ki čez rob lahko spolzi vso lepoto spremeni v obroč, ki te močno tišči). V takem življenju je popolnoma logično, da sanjari in da postane razdvojena, ali kot sama pravi čudna (Čudna mešanica strastnih prošenj, čudna mešanica praznih mošenj), česar se popolnoma zaveda in to tudi hudomušno zabeleži (Veš, da kri ni voda in dovoli mi, da ostanem jaz – neroda.) Ker ne upa preskočiti v drugo kvaliteto življenja, ji za posledico ostanejo želje (Želim si; Če je moja duša razorana, če je moja kri strupena, pa so želje kakor mana) in hrepenenje (Moje hrepenenje), rešitev pa ljubezen (In kot leščur, ki ne živi brez svojih niti, bi jaz gotovo umrla, če bi nehala ljubiti). Duhovita samoironija, ki jo je sposobna izraziti v kočljivem položaju, se morda najbolj pokaže v pesmi Pink panter (Pink panter bi bila, ki se lahko polika, ki skače tam kjer ni potreba…) Neuresničenost življenjske pozicije je naravnost popisana v pesmi z enakim naslovom - Neuresničenost.
Razmišljanja o življenju izhajajo iz pesničine lastne izkušnje (Mladost, Svoboda). V opisih sicer znanih življenjskih resnic zna biti duhovito originalna (Svoboda ti bo zrasla v glavi, je ne dobiš…).
V polju njenega pogleda je tudi drugi, moški, s katerim ima odnos v dinamični napetosti. (Ne le o tebi, tudi o sebi pisala bom zdaj, saj nisi hrana in ne mana, da bil bi vekomaj zakaj?) Med žensko in moškim obstaja jasna, tudi besedno izražena meja, razlika, razdalja, dvojnost (jaz in ti). Drugi (moški) je lahko tudi samo nastal v željah pesnice same (Tvoj pogled, Moje sanje), ali pa stik z njim ni mogoč oziroma je neuspešen (Ne išči me). Morda se uglasita le za hip, ki hitro potone v brezno preteklosti, kar zna izraziti presenetljivo natančno, jasno, samosvoje (Dan). Redko se pojavi še kdo tretji, na primer oče v vlogi mirnega, zdaj že oddaljenega življenjskega spremljevalca in varuha (Oče).
Življenje se kaže v neizprosnem minevanju, v katerem za trenutek pade v žep sedmica, in ti si kralj in jaz kraljica, igrava igro svoje želje, in strast v neznano naju pelje. Potem pa pride tisti čas, spusti se megla, stisne mraz (Dan D). Sreča je možna samo v domišljiji (Povabim te na kraj sveta..) ali sanjah (A sanje so lahko kot vino, preveč – povzroča bolečino.). Ugotovitve Lilijane Homovec o času so stvarne, trpke in obenem duhovite (Ni več reči kaj na to, čas še dalje tekel bo; Po malem tonem v pozabo, le starim vranam sem za vabo, le grehov zamujenih mi je žal, čez čas pa bo še to mi prav).
Iz tega kroga izstopajo kratki koraki v ekspresionizem (Poslušaj) ali romantične opise narave (Pomladno jutro, Pred zimo, Jesen) ob robu katere se pojavi pesničina senca (In sramežljiva dama dviga svojo tančico, da se na vhodu zasveti njeno zlato lice).
Družbeno angažiranost najdemo (žal) samo v pesmi Vsi drugačni, vsi enakopravni (Naj crknejo vsi, ki nimajo dveh nog in prav tako vsi tisti, ki šepajo okrog…), razmišljanje o poeziji pa v pesmi Nova kombinacija besed (Iščem novo kombinacijo besed, ki doslej je ni zapel noben poet).
Lilijana Homovec kaže izrazit smisel za ritem in za rimo, uporablja jo kot orodji svoje duhovitosti in nenazadnje inteligentnosti. Prav ti lastnosti ji dajeta pogum, da izvede nekaj presenetljivo akrobatskih miselnih obratov (Gravitacija).
Skratka: pogost, znan in ne preširok življenjski položaj, a popisan nenavadno bistro, občutljivo in poetično. Umetnost, ki nas dela človeške.

Jože Janež

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOMOVEC, Lilijana
    O sebi / Lilijana Homovec ; [ilustracije Barbara Petkovšek]. - Idrija : Bogataj, 2012

ISBN 978-961-6035-56-9
821.163.6-1

Dodatni podatki

Vezava mehka
Št. strani 99
Format 115x200 mm
Leto natisa 2013

Poglejte tudi

VOTEK NA PLATNU - Andrejka Jereb

Votek na platnu je četrta pesniška zbirka pesnice Andrejke Jereb, za katero je urednik in avtor spremne besede Jože Janež zapisal, da prinaša pesmi, k...

Popust: -5,00%
Spletna cena: 14,25 €

Z ROBA DISONANC - Andrejka Jereb

Prva misel

Samo eden od Eolovih vetrov sem.
Udarci me naplavljajo v tok
in trgajo na vse strani.

Včasih me ziblje na palubi,
ja...

Popust: -5,00%
Spletna cena: 13,30 €

POEZIJE - Vida Prezelj

Vesel je dan, čeprav je ves meglen,
In sneg pokriva, ne zemljo,
Da bi podila se čez breg in sren,
A vendar srečna sem in pijem zdra...

Popust: -5,00%
Spletna cena: 12,35 €

Podobni izdelki v kategoriji

Nariši nekaj name | Lilijana Homovec

Urednik izdaje Jože Janež je zapisal: Lilijana Homovec je samosvoja osebnost in samosvoja pesnica, skromna, a tukaj, tiha, a povedna, tradicional...

Spletna cena: 20,00 €

Spletno trgovino poganja - Moja Košarica