Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

strmcnik-11.jpg
slovesni.jpg maks-strmcnik.jpg

SLOVESNI SPEV za sopran in orgle (Maks Strmčnik)

Spletna cena: 15,00 €
Na zalogi
Šifra izdelka: 111
Ocena izdelka
5/5

Opis izdelka

Maks Strmčnik (1948), skladatelj, organist, čembalist in pedagog je študiral kompozicijo pri akademikih prof. L. M. Škerjancu in prof. U. Kreku na ljubljanski glasbeni akademiji, kjer je z odliko diplomiral leta 1974. 
V igri na inštrumentih s tipkami in v interpretaciji baročne glasbe ter generalnega basa se je več let izpopolnjeval pri znanem avstrijsko-švicarskem pedagogu Johannu Sohnleitnerju ter nizozemskem pedagogu in koncertantu Tonu Kopmanu. Koncertiral je z različnimi komornimi ansambli, najdlje pa je bil član ansambla Tria barocco forte. S triom in drugimi ansambli je koncertiral doma, v bivši Jugoslaviji in Sovjetski zvezi, evropskih državah, ZDA in Kanadi. Z ansambli ali kot solist je posnel več zgoščenk z baročno, sodobno glasbo in orgelskimi improvizacijami. Leta 1996 sta skupaj s Primožem Ramovšem na čast obiska papeža Janeza Pavla II. v ljubljanski stolnici izmenjaje improvizirala na orglah na temo Credo in izdala CD zapis.
Maks Strmčnik je petnajst let deloval kot tajnik Društva slovenskih skladateljev in hkrati poučeval glasbeno-teoretične predmete na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani; leta 1995 je prejel umetniško priznanje za svoj ustvarjalni opus in kot docent pričel predavati glasbeno-teoretične predmete, orgelsko improvizacijo in generalni bas na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je bil do leta 2015 predstojnik Oddelka za sakralno glasbo; leta 2006 je prejel univerzitetni naziv rednega profesorja.
Ustvarja koncertno, kantatno in komorno glasbo, pogosto s sakralnimi vsebinami; v svoje koncertne programe redno uvršča tudi sodobne orgelske improvizacije, ki jih je izdal že na dveh zgoščenkah. Od leta 1979 do 2011 je bil organist v Šentvidu nad Ljubljano.
Za skladateljsko delo je leta 1989 prejel nagrado Prešernovega sklada in leta 1999 Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev. Je častni občan občine Mežica.

Dodatni podatki

Vezava Mehka
Št. strani 16
Format 230 x 305 mm
Leto natisa 2018
Ean KODA 9790709022243
Kategorija Notne izdaje

Podobni izdelki v kategoriji

KO SEM SPALA za sopran in orgle - Maks Strmčnik

Samospev, z odlomkom besedila iz Visoke pesmi, me je zaradi svojega izjemno sugestivnega besedila pritegnil tako močno, da sem ga napisal v enem zam...

Popust: -5,00%
Spletna cena: 14,25 €

Spletno trgovino poganja - Moja Košarica