Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

nad-obzorji2.jpg
nad-obzorji-vsebina1.jpg nad-obzorji-vsebina2.jpg mateja-perpar.jpg

Nad obzorji | Mateja Perpar

Spletna cena: 15,00 €
Na zalogi
Šifra izdelka: 137
Ocena izdelka
5/5

Opis izdelka

Po epidemiji je mularija spet v šoli, pouk poteka normalno, vse običajne najstniške dejavnosti prav tako. Le nekaj je drugače – simpatična šiškarska družina Jenko se je zaradi izgube očetove službe primorana preseliti iz Ljubljane v Idrijo ter soočiti z drugačnim načinom življenja in razmišljanja vseh generacij.

Svet Ljubljančana Roka in Idrijčanke Mance je svet mladih ljudi v času po prvem valu širjenja koronavirusa C-19. Dogajanje je postavljeno v avtorici ljubo Idrijo, v kateri je kot dijakinja gimnazije preživela srednješolska leta in v katero se vselej rada vrača. Čeprav sta se virus in iz njega izhajajoča bolezen v tem romanu namenoma izčrpala že po prvem valu, so njune posledice daljnosežne. Vpliv strahu pred virusom je pretresel temelje vsakdanjega življenja ter spodbudil vse generacije k premisleku o posledicah pohlepa in potrebi po solidarnosti. Nekaj zapisanega je povzetega po resničnih dogodkih, nekaj je izmišljenega, mogoče je zraven tudi kanček upanja na boljše čase.

Knjiga odslikava življenje dijakov; bralec se nasmeje ob hudomušnih dogodivščinah mladostnikov in zamisli ob veliki ljubezni Roka in Mance. Avtorica z veščim peresom pripovedovalke slika prizore iz življenja mesta in gimnazije ter opisuje raziskovanje novosti oziroma razlik, ki jih prej zapriseženi Ljubljančani po preselitvi v majhno mestece šele odkrivajo.

Pravi biser pa predstavlja narečni govor. Avtorica je številne dialoge napisala v jeziku, ki ga govorijo dijaki. Gre za mešanico narečja in slenga, ki je živo in se spreminja. Za vse narečja nevešče bralce so v knjigi natisnjeni tudi »prevodi« v slovenski jezik, zato z razumevanjem zgodbe ne bo težav.

Osvetlimo še naslov knjige, ki je večpomenski in izbran s premislekom. 500 let so rudarji pod mestom kopali rove v »obzorjih«. Podzemna obzorja so se zvrstila navzdol, v obratni smeri kot običajno štejemo zaporedna nadstropja v 13-nadstropnem stolpiču. Obzorje pa ni bilo pomembno samo za rudarje, ampak je v prenesenem pomenu pomembno tudi za junake te knjige in današnje Idrijčane. Mesto je stisnjeno v kotlino; vsak pogled na stik med hribom in nebom kliče po preseganju tega obzorja, svobodi in svetu brez meja.

Knjiga Nad obzorji je nastala med avtoričinim bivanjem v Pisateljski rezidenci v Idrijski rudarski hiši julija 2020.

Dodatni podatki

Vezava mehka
Št. strani 168
Format 140 x 220 mm
Leto natisa 2021
Ean KODA 9789616035743
Kategorija mladinski roman

Spletno trgovino poganja - Moja Košarica