Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

ko-sem-bil-mrtev_koder.jpg

Ko sem bil mrtev - Als ich tot war | Urban Koder

Spletna cena: 25,00 €
Na zalogi
Šifra izdelka: 150
Ocena izdelka
3/5

Opis izdelka

Glasba za nemi film Ernsta Lubitscha / za saksofon in klavir

priredba: Teja Komar


Skladatelj Urban Koder je napisal glasbo za številne celovečerne, televizijske, animirane in dokumentarne filme, pisal je glasbo za gledališke predstave, napisal veliko šansonov, nekaj baletov in muzikalov in prejel kar dvanajst nagrad za scensko glasbo v radijskih igrah za otroke in odrasle. Široko občinstvo ga najbolj pozna po glasbi za film Cvetje v jeseni, otroci pa po njegovi uspavanki Lahko noč, otroci, ki jo je sam zaigral na trobento. Ljubitelji jazza ga poznajo po njegovih trobentaških solih, ki jih je zaigral s svojim Ljubljanskim jazz ansamblom ali z Big bandom RTV Slovenija.
Glasba za film Als ich tot war / Ko sem bil mrtev ima v njegovem filmskem opusu posebno mesto. Gre namreč za nemi film in to za prvi dolgometražni film enega izmed pionirskih velikanov svetovne kinematografije Ernsta Lubitscha iz leta 1916. Film je dolgo veljal za izgubljenega, leta 1994 pa so raziskovalci Slovenske kinoteke po srečnem naključju našli skoraj povsem ohranjeno eno izmed kopij tega filma. Odkritje je bilo v cinefilskih krogih senzacija svetovnih razsežnosti in v Slovenski kinoteki so Urbana Kodra povabili, da napiše izvirno glasbo, ki bo v živo pospremila projekcije filma. 
Urban Koder je v intervjuju po svetovni premieri filma na Dnevih nemega filma v Pordenonu povedal, kako ga je pri delu navdihovala misel, da so ta film predvajali vojakom v zaledju Soške fronte in da je bil med gledalci morda tudi njegov oče, ki je bil med prvo svetovno vojno prav tako vojak v teh krajih. In dodal je, da se je zato še bolj studiozno trudil približati zeitgeistu tistega obdobja. Partituro je razdelil na dva parta: eden je za klavir, drugi pa – izmenjaje se – za klarinet oziroma saksofon. 
Pričujoča različica partiture je nastala na pobudo saksofonista Andreja Omejca. Pianistka in študentka kompozicije Teja Komar je klarinetistov part priredila za saksofon in iz skladbe izločila nekaj taktov, ki so vezani izključno na filmsko sliko. Skladba je bila krstno izvedena 11. aprila 2019 v Slovenski filharmoniji.
/ Helena Koder

-----------------------------------------------------------------------

Urban Koder was one of the most diverse Slovene composers and musicians. He was active in many cultural fields: he wrote music for numerous radio dramas and children plays, music for theatre, movies and television. He is also the author of many chansons. In his youth, he was an excellent trumpet player and performed as a member of Dance orchestra of Radio Ljubljana. As a founding member he also toured with Ljubljana jazz ensemble- music cast that influenced production of jazz music in entire Europe.
The silent movie “Als ich tot war” was filmed in 1916 and is considered as the oldest preserved feature movie by Ernst Lubitsch. It was lost until 1990 when the single preserved copy of the movie was discovered by Slovenska kinoteka. The original soundtrack was still missing and therefore Slovenska kinoteka engaged Urban Koder to write new soundrack to revive Lubitsch’s masterpiece.

Dodatni podatki

Vezava mehka
Št. strani 24 + 8 separat
Format 230 x 305 mm
Leto natisa 2022
Ean KODA 9790709022328

Spletno trgovino poganja - Moja Košarica