Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

etude.jpg
Etuda1.1.jpg Etuda2.3.jpg Etuda3.8.jpg peter.jpg

ETUDE / ETUDES / za klavir - Zoltan Peter

Redna cena: 20,00 €
Popust: -5,00 %
Prihranek: 1,00 €
Spletna cena: 19,00 €
Na zalogi
Šifra izdelka: 097
Ocena izdelka
5/5

Opis izdelka

33 enostranskih etud za klavir

33 one-page etudes for piano


Zbirka 33 Enostranskih etud za klavir je stvaritev pianista, profesorja klavirja, ki je mladim pianistom podaril razgibane, predvsem pa harmonsko bogate in izrazno sveže klavirske miniature, v popolnosti usklajene z logiko delovanja klavirske tehnike.

Formalna zasnova etud sledi klasični - tridelnemu vzorcu, tudi harmonizacija ostaja v okvirih tonalnega oz. modalnega fokusa. Menim namreč, da je jasna tonalna orientacija sluha v mnogih pogledih tudi pogoj za zanesljivo delovanje, še bolj pa za oblikovanje in razvijanje klavirske tehnike otrok na začetni stopnji glasbenega izobraževanja.

Etude so razvrščene v tri skupine po težavnosti in značaju.

Lahke etude so namenjene začetnikom. Odlikuje jih tehnična dostopnost, v njih pa so skrite že osnovne, hkrati pa morda tudi najpomembnejše tehnične prvine, kot so: podstavitev palca, krepitev 4. in 5. prsta, menjava pozicij, sprostitev zapestja, usmerjanje komolca, prestavitev teže z enega prsta na drugega...

Razgibane etude dosegajo nekoliko višjo stopnjo zahtevnosti, predvsem pa težijo k uskladitvi pianistovega celotnega tehničnega aparata, kar predvideva tudi pravilno uporabo pedala.

Ritmične etude predstavljajo svojevrsten odmik od ustaljenih ritmično-artikulacijskih vzorcev, da bi spodbudile dodatno mentalno, slušno ter tehnično angažiranost pianista.

Za tehnično udobno in izrazno pravilno izvajanje etud naj bo priložen prstni red izhodišče, kajti vadba določenih prijemov je smiselna in učinkovita le z združitvijo ustreznih prstov. Podobno velja tudi za uporabo pedala; označena pedalizacija je nepogrešljiva pri oblikovanju želenega glasbenega izraza.

Miniature, imenovane »etude«, naj učenec igra v parih ali v različnih kombinacijah, saj so zelo kratke, po karakterju in značaju pa dokaj kontrastne. Posrečen izbor etud je lahko prava popestritev sporeda mladega pianista na nastopih in tekmovanjih.


Videoposnetek skladb si lahko pogledate TUKAJ.


Dodatni podatki

Vezava Mehka
Št. strani 40
Format 230 x 305 mm
Leto natisa 2017
Ean KODA 9790709022083
Kategorija Notne izdaje

Podobni izdelki v kategoriji

VRTILJAK za flavto in trobento - Bojan Glavina


Skladatelj in pedagog Bojan Glavina je bil rojen leta 1961 v Postojni, v družiniglasbenikov. Prve glasbene korake je naredil v Ilirski Bistrici, i...

Popust: -5,00%
Spletna cena: 5,70 €

IDRIJSKA SUITA za klavir - Bojan Glavina


Skladatelj in pedagog Bojan Glavina je bil rojen leta 1961 v Postojni, v družiniglasbenikov. Prve glasbene korake je naredil v Ilirski Bistrici, i...

Popust: -5,00%
Spletna cena: 7,60 €

NASPROTJA / CONTRASTS / za klavir štiriročno - Igor Dekleva

Nasprotja za klavir štiriročnoContrasts for piano 4handsIgor Dekleva je slovenski pianist, skladatelj in pedagog. Ustanovitelj razreda za klavirski ...

Popust: -5,00%
Spletna cena: 15,20 €

Spletno trgovino poganja - Moja Košarica